“Saya selalu kena pukul, lama-lama saya boleh mati”

“Saya selalu kena pukul, lama-lama saya boleh mati”

Gambar Keluarga Nur Aina

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan satu lagi kes kematian berpunca daripada penderaan. Arwah Nur Aina Nabihah Muhammad Abdullah, 9 tahun didera oleh bapa kandungnya bersama-sama ibu tirinya. Arwah dipercayai dipukul dengan menggunakan bangku dan juga tali pinggang yang menyebabkan kematian arwah. Bapanya yang berusia 35 tahun dan ibu tirinya, 34 tahun mendapat perintah reman selama tujuh hari oleh Mahkamah Port Dickson, kira-kira 12 tengah hari.

Perkongsian daripada Nurul Safinas Anuar

Cantik rupa ibu tiri dan ayah kandung dia. Rupa elok, manis, tutup sempurna, macam keluarga idaman. Soleh dan solehah. Tapi hakikatnya, hanya Tuhan yang tahu.

Arwah Nur Aina

Malam tadi agak free, jadi saya scroll tentang berita Nur Aina. Ramai yang mengecam pihak sekolah, para jiran, ibu kandung mangsa dsb. Pada mereka, pihak yang bertanggungjawab tak memberikan peranan yang sewajarnya. Mungkin ada info yang mereka tak tahu. Jadi saya tulis di sini :

Guru Besar pernah panggil ayahnya ke sekolah berkenaan kesan lebam dan kecederaan Nur Aina yang agak jelas, tapi dimarahnya pula Guru Besar terbabit.

Saya text sendiri jiran sebelahnya, pada pendapat saya, cuma beberapa orang jiran sahaja yang pernah nampak lebam Nur Aina. Jiran tersebut ada inisiatif untuk bertanya, tapi arwah kata dia terjatuh. Bapanya juga mengaku memang garang, tapi tak pernah sentuh anak-anaknya. Jiran juga mengaku selalu dengar suara ayahnya mengamuk dan memaki, tetapi tak ada suara menangis / merintih / minta tolong / menjerit dsb. Itu lah asbab kenapa tak ada seorang pun jiran yang ke depan.

Sebelum meninggal, Nur Aina sempat pergi mengaji bersama abang kandungnya di rumah depan (jiran), guru mengaji kata arwah agak pasif waktu itu. Guru mengaji juga bertanya tentang lebam arwah, katanya terjatuh juga.

8 bulan lepas, ibu kandung ada buat laporan polis tentang kecederaan Nur Aina, kes berpanjangan hingga ke mahkamah tapi kemudiannya dilepaskan atas dasar ‘ayah mendidik anak’. (Timbalan pendakwaraya mesti menyesal).

Sebelum kena gari, ibu tiri Nur Aina sempat mengirim whatsapp dalam group kelas / sekolah anak tirinya untuk inform yang Nur Aina meninggal sewaktu tidur. Ibu tiri juga pernah beritahu guru di sekolah yang arwah agak manja dengannya.

Wallahualam.. Ramai yang ambil berat dengan arwah, tapi mungkin kesungguhan itu kurang. Manusia mudah mengkritik, sedangkan tak kena pada diri sendiri. Daripada mengkritik dan mempersoalkan, lebih baik doa yang baik-baik. Jadikan juga kisah ini sebagai iktibar untuk kita semua. Al-fatihah untuk arwah adik Nur Aina Nabihah. Syurga lah tempat kamu.

Sumber: Nurul Safinas Anuar

Jangan lupa like facebook page kami untuk pelbagai perkongsian lagi

——————–> Travel Trending Tular Terkini <——————–

 

Add Comment