Koleksi Nota UPSR PT3 dan SPM 2018

Koleksi Nota UPSR PT3 dan SPM 2018

Tahun 2017 telah melabuhkan tirai diikuti dengan bermulanya tahun 2018 yang pastinya lebih mencabar daripada pelbagai aspek sama ada pendidikan, kewangan, politik dan sebagainya.

Pihak kami doakan agar rakan pembaca semua dapat memulakan azam azam baru bersesuaian dengan bermulanya tahun 2018 yang baru ini. Mana mana azam atau hasrat yang belum kesampaian pada tahun 2017, bolehlah dibawakan kepada tahun 2018 ini.

Pada kali ini, pihak kami akan cuba kongsikan beberapa nota yang meliputi peperiksaan UPSR Ujian Pencapaian Sekolah Rendah, PT3 Pentaksiran Tingkatan 3, dan SPM Sijil Pelajaran Malaysia.

Bagi calon calon peperiksaan ini, pastinya berdebar debar menantikan ujian yang bermula kebiasaanya pada bulan september bagi UPSR dan PT3 dan November bagi SPM.

Antara kelebihan membuat nota ialah dapat menjimatkan masa untuk ulangkaji ringkas terutamanya disaat akhir peperiksaan. Nota juga sebagai tanda kita telah memahami pelajaran yang dipelajari dan merupakan kefahaman kita secara ringkas terhadap sesuatu kandungan pembelajaran. Nota juga dapat membezakan diantara fakta yang penting dan yang kurang penting.

Antara bentuk nota yang boleh dibuat adalah nota ithink. Peta pemikiran I-THINK bertujuan untuk melahirkan modal insan masa depan yang mempunyai pemikiran kreatif, kritis dan inovatif serta memupuk kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) dan mampu berdaya saing.

Circle Map digunakan untuk sumbangsaran idea dan mempamerkan pengetahuan sedia berkaitan sesuatu tajuk dengan memberikan maklumat mengikut konteks. Bubble Map digunakan untuk memperkaya kebolehan murid bagi mengenalpasti atau menunjukkan kualiti. Biasanya menggunakan perkataan deskriptif atau huraian. Double Bubble Map digunakan untuk membanding beza sesuatu perkara. Multi-flow Map digunakan untuk menunjukkan dan menganalisis hubungan sebab dan akibat. Segiempat yang berada di tengah adalah peristiwa yang penting. Bahagian sebelah kiri adalah sebab-sebab peristiwa tersebut, manakala bahagian sebelah kanan pula adalah akibat daripada peristiwa tersebut.

Berikut merupakan nota nota upsr pt3 dan spm yang merupakan peperiksaan yang penting.

Nota UPSR di bawah

Nota UPSR

Nota PT3 di bawah

Nota PT3

Nota SPM di bawah

Nota SPM

Jutaan terima kasih kepada rakan guru yang berkongsi nota ini. Credit kepada sumberpendidikan.

Bagi calon peperiksaan dan rakan rakan guru, boleh berkongsi nota ini. Dipersilakan. Diharap para guru dan calon peperiksaan dapat menggunakan nota ini untuk membantu diri dalam menghadapi peperiksaan.

 

Add Comment