Koleksi Soalan Percubaan UPSR Tahun Tahun Lepas

Koleksi Soalan Percubaan UPSR Tahun Tahun Lepas

Kaedah latih tubi bertujuan untuk menyediakan latihan dan peneguhan secukupnya kepada murid tentang sesuatu pembelajaran spesifik supaya mereka secara automatik boleh menyebut atau memperingati semula maklumat apabila disuruh berbuat demikian. Perkara penting dalam latih tubi adalah maklmat khusus yang perlu diketahui (contohnya, kegunaan baja tumbuhan pada pokok, kegunaan alat tertentu dan sebagainya) atau dalam bentuk pengetahuan yang lain (misalnya, mengapakah baja penting kepada tumbuhan, mengapakah tidak boleh bermain dengan alat tajam dan sebagainya). Kaedah latih tubi mungkin akan membosankan jika dilakukan secara berterusan. Kaedah ini boleh menjejaskan tumpuan murid-murid berkeperluan khas, lebih-lebih lagi murid khas bermasalah pembelajaran. Oleh itu , untuk mengelak kebosanan dan kurangnya konsentrasi murid, pelbagai bentuk latih tubi boleh digunakan seperti:

mengadakan kaedah latih tubi secara pertandingan dalam kumpulan atau individu, iaitu siapa yang dapat menjawab sesuatu pertanyaan guru tentang sesuatu berkaitan dengan kemahiran, markah akan dikira dan dihimpun dan kemudian dibandingkan dengan kumpulan atau individu yang lain yang terlibat.

bagi murid yang kurang daya saing, kaedah latih tubi boleh dijalankan dengan cara memegang peralatan dan menyebutnya, dari aspek nama peralatan tersebut, fungsi, cara penggunaan, cara menyimpan, cara untuk menggelakkan diri dari kecederaan akibat penggunaan peralatan dan sebagainya.

Sebenarnya seseorang murid itu boleh juga membantu rakan mereka dalam kaedah latih tubi ini selain daripada guru dan ibu bapa. Jadi, latih tubi antara satu kaedah yang penting dalam mengajar murid khas bermasalah pembelajaran untuk memahami apa yang diajar.

Antara soalan-soalan yang sangat popular sebelum bermulanya UPSR adalah soalan percubaan UPSR dari pelbagai negeri. Dan semestinya soalan dari negeri Terengganu dan Kelantan merupakan soalan yang sangat popular.

Boleh dikatakan soalan dari Terengganu dan Kelantan ini merupakan soalan yang wajib dijawab oleh semua murid di Malaysia sebelum tibanya Ujian Pencapaian Sekolah Rendah yang sebenar yang bermula pada September nanti.

 

Berikut merupakan himpunan koleksi soalan percubaan UPSR 2017 pelbagai kertas peperiksaan dari pelbagai negeri dan daerah. Kongsikan kepada rakan anda.

Kelantan

trial sarawak

Negeri Sembilan

percubaan pulau pinang

percubaan perlis

percubaan kedah

trial perak

Melaka

Selangor

Johor

Pahang

Sabah

Terengganu

Semoga bermanfaat kepada guru.

Soalan dari Terengganu dan Kelantan ini menjadi sangat popular kerana ramai yang beranggapan bahawa soalan dari Terengganu dan kelantan ini merupakan soalan yang sangat berkualiti kerana ramai penggubal soalan upsr Malaysia merupakan guru pakar dan guru cemerlang dari dua negeri ini.

Soalan-soalan dari negeri lain juga menjadi tumpuan dan bahan untuk latih tubi dan gerak gempur untuk murid-murid sebagai persediaan dan latihan tambahan untuk membiasakan murid menjawab soalan upsr sebenar nanti.

 

Add Comment