SEMAKAN PANGGILAN TEMUDUGA GRED DG41 TAHUN 2021 (FASA 2)

SEMAKAN PANGGILAN TEMUDUGA GRED DG41 TAHUN 2021 (FASA 2)

 

 

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera,

Hebahan panggilan temu duga bagi Pengambilan Khas Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 secara one-off tahun 2021 (Fasa 2).  Pemohon boleh membuat semakan pada pautan berikut:-

 

>>>>>>>>>>>>>>>Klik Di Sini<<<<<<<<<<<<<<<

 

Temu duga Fasa 2 adalah bagi opsyen-opsyen seperti berikut:-

  1. Bahasa Inggeris;
  2. Bahasa Melayu;
  3. Bimbingan dan Kaunseling;
  4. Grafik Komunikasi Teknikal;
  5. Pendidikan Jasmani dan Kesihatan;
  6. Pendidikan Khas;
  7. Pendidikan Seni/ Seni Visual;
  8. Reka Cipta; dan
  9. Sejarah

Mengimbau kembali ucapan daripada YBMK Menteri Pendidikan, “Bagi mengatasi isu yang telah dikenal pasti dalam pengambilan guru ini, satu kerjasama strategik antara Kementerian Pendidikan Malaysia bersama Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) diadakan dengan mencadangkan dua pendekatan. Pendekatan pertama adalah dengan memperkenalkan kluster opsyen mata pelajaran. Kepelbagaian kaedah lantikan turut dicadangkan sebagai pendekatan kedua dalam mengatasi masalah tersebut.

Kerjasama antara tiga agensi ini juga bakal melibatkan tiga komponen utama dalam urusan pengambilan. Komponen tersebut merangkumi panel penemuduga, keurusetiaan dan logistik.

Menurutnya lagi, Negeri Selangor, Johor, Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang mencatatkan kekosongan jawatan guru yang tinggi. Berdasarkan mata pelajaran pula, keperluan pengambilan guru adalah ketara bagi subjek bahasa melayu, bahasa inggeris, sejarah dan pendidikan agama Islam. Selain itu, mata pelajaran pendidikan khas dan teknologi maklumat juga didapati mengalami situasi yang sama. Jadi, peluang yang lebih cerah bagi lepasan ijazah perguruan dalam bidang tersebut untuk dilantik ke skim perkhidmatan pendidikan ini”

Sehubungan dengan itu, tahniah diucapkan buat calon yang layak. Semoga dapat mempersiapkan diri bagi menghadapi temu duga tersebut dan seterusnya menjadi warga pendidik yang berkaliber dan berwawasan. Kepada yang belum berjaya, jangan risau. Ada rezeki dekat tempat lain.

 

 

Subscribe channel Telegram kami untuk terus mendapatkan pelbagai berita dan perkongsian yang menarik.
»»»»»»»»Travula«««««««««

Like juga page facebook kami:

»»»»»»»»Travel Trending Tular Terkini«««««««««

Untuk pelbagai info boleh follow telegram dan web di bawah

Add Comment